Традиция ли е да се спонсорират спортните отбори и индивидуални играчи и какви са главните причини за това?

Несъмнено това, което забелязваме, посещавайки футболен мач, баскетболен двубой или друго спортно събитие са рекламите по екипите и спортните зали на спонсориращите фирми. Причините водещи компании да се превръщат в спортни спонсори са повече от ясни. На първо място те печелят още по-голямо популяризиране на съответната марка, освен това връзката им с държавни институции и политически структури им дава предимство при провеждане на търгове за обществени поръчки и други подобни. А на трето място вероятно е идеята любимия спорт на собствениците на тези компании да бъде лансиран. Колкото повече отбора печели, толкова и спонсорите не остават встрани от получените дивиденти. Не бива да потулваме и въпроса с така нареченото черно тото, което на практика е източник на огромни парични потоци, които се печелят на гърба на спонсорирания отбор.

Колкото и отвращаващо да звучи това, несъмнено няма спорт, който да няма свои спонсори. Разбира се, в световен мащаб има такива, които действително заслужават уважение, защото подпомагат спортни събития и превръщат спорта не в експеримент и комерсиална цел, а средство за удоволствие, здраве и успехи. Спортните спонсори могат да бъдат всякакви фирми, които материално да субсидират един отбор или индивидуален играч. Много компании, чиято дейност е свързана с производството на спортни облекла, обувки и аксесоари задължително инвестират средства за да бъдат главен спонсор на известни и не толкова известни спортни тимове. Това е маркетинг стратегия, която често наблюдаваме на Европейски или Световни спортни първенства и олимпиади.

Това, което прави впечатление е факта, че световно известни букмейкърски къщи са едни от главните спонсори на футболните отбори, които са водещ фактор в дадено първенство. Колкото и да ни се иска да отчетем, че става въпрос за едни големи фенове на футбола, несъмнено дори на хората, които не са толкова близо до събитията става ясно, че тук главната цел е чисто комерсиална и свързана с високи печалби.