Спорт – за удоволствие или с комерсиална цел?

Различните видове спортни мероприятия са познати още от съществуването на човечеството. В зависимост от формата на провежданата физическа активност днес са познати доста атрактивни видове спорт, които освен с колоритност впечатляват и с висока физическа издръжливост на участниците. Постигането на определено цел, която е свързана с победа за един от отборите или индивидуалните играчи се отбелязва с поставянето на отличителен знак. Това в древността са били цветя, венци, окичвани на шията на победителя или друго материално възнаграждение, което е било символ на извоюваната победа.

Съвременния спорт е свързан с удоволствие и комерсиализъм. Много от известните практикувани видове спорт като футбол, тенис на корт, лека атлетика, състезание с автомобили и други са възможност за печелене на много пари. Разбира се, не всички от изброените спортни събития са свързани с физическа издръжливост. Има такива като шах, игра на табла, спортен риболов, игри на карти и други, при които се изисква висока концентрация на участниците, воля, търпение и личностни качества.

Спорта може да бъде индивидуален или групов. Отборната игра изисква пълен синхрон, екипна работа и доверие между съотборниците. При индивидуалните се показват личните умения и дадености на спортистите, силната им воля и амбиции да преодолеят противника или противниците, с които се изправят в едно състезание. Всеки спорт има правила, които следва да бъдат спазвани от участниците. Това е строго контролирано от съответните съдии или рефери. Нарушението на регламентираните правила се наказват строго и дори е възможно да се стигне до отнемане на състезателни права а някои от участниците. Спорта учи и дисциплинира. За да постигаш резултати и да си сред най-добрите е важно да полагаш изключителен труд, да си постоянен и да преследваш целите си.

Развитието на спортните събития през годините се изразява в това, че днес спорта се е превърнал в индустрия и много световноизвестни букмейкъри трупат милиарди годишни печалби от спортни залагания.